Esportspelguide: Fantasyspel för nybörjare

Fantasy betting har exploderat på onlinespelscenen på grund av dess spännande och snabba karaktär, tillsammans med det faktum att sportfantaster med insikt i spelarstatistik och sporten i allmänhet har en inneboende förmåga när det kommer till grunderna i laget urval — och det är i grunden vad fantasy handlar om.

I ett nötskal kan fantasy sportsbetting beskrivas som ett skicklighetsspel online som innebär att spelaren bygger ett virtuellt team av spelare som samlar poäng baserat på viss statistik relaterad till sporten.

Är du sugen på att ge det ett försök? Här är nedgången på alla grunder som hur man spelar fantasy, att välja en pålitlig sportbok, populära sporter att satsa på och tips, tricks och strategier för att öka din vinstpotential.

Viktor Johansson
WriterViktor JohanssonWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Fantasy Sports förklaras

Vi erbjöd en grundläggande förklaring av vadslagning på fantasysport tidigare och verkligheten är att det verkligen är ganska enkelt. Som ett skicklighetsspel skulle det tjäna dig bra att ha en förståelse för sporten du satsar på, men även nybörjare kan ge det en chans genom att lära sig några av de relevanta taktikerna, anpassa dem och improvisera på nyanserna av spelet.

Fantasy betting kräver bara att du sätter ihop ett team av spelare baserat på vissa urvalskriterier. Dina spelare tjänar sedan poäng för ditt virtuella lag baserat på deras prestation i riktiga livespel och om ditt totala antal poäng är högst så är du vinnaren.

Lätt, eller hur?

Med traditionell sportvadslagning, spelarna satsar på resultatet av sportevenemang, men i fantasy-betting placerar du vad med andra spelarna som också har skapat fantasy-lag och vinnaren är den vars lag överträffar resten.

Notera:

Även om fantasybetting anses vara ett skicklighetsspel, finns det också en del av slumpen. Spelare – oavsett deras expertis eller kompetensnivå – garanteras aldrig en vinst. Även med de bästa, topprankade spelarna kan och förlora lag en match, turnering, säsong, etc. Vissa skador uppstår och dessa olyckliga, oförutsedda händelser påverkar dina odds negativt, men de är en självklarhet och bidrar ofta till förväntan och spänning i spel.

Hur man spelar Fantasy Sports Betting

Som tidigare nämnts finns det flera sätt att satsa på fantasysportspel, men vilken typ av satsning du väljer beror på sporten och om du deltar i en liga under en hel säsong, eller väljer en insats i daglig fantasysport.

Reglerna för att skapa lag skiljer sig också åt beroende på sport, men för det mesta får du en budget eller lönetak för att välja spelare (var och en har en prislapp kopplad till sig) för ditt lag. Poäng och poängsystem varierar också. Till exempel, hur ditt lag tjänar poäng i fotboll kommer att skilja sig från hur de tjänar dem i baseboll eller fotboll. I fotboll skulle en spelare i den breda mottagarpositionen samla poäng baserat på sina yards, touchdowns, etc. medan en fotbollsspelare skulle ranka för mål, straffar, etc.

Fantasy Leagues

Du vet redan att fantasyligor i allmänhet består av att spela mot ett annat fantasylag. I fotboll kröns en vinnare om deras lag får flest poäng bland sin startuppställning, så målet är att välja en formation som ger den bästa totala statistiken, vilket leder till fler poäng, och i slutändan vinnaren av prispotten .

Vissa ligor delar dock inte ut 100 % av prispotten. Istället får vinnarna en viss procent av det, och det tilldelas mindre summor till tvåan.

Spelare på fantasysport kan också välja att bara spela mot en enda motståndare. De placerade insatserna skulle vara lika belopp och vinnaren (som går iväg med sin motståndares insats) bestäms av vilket lag som får flest poäng.

Daglig fantasysport

Dagliga fantasysporter delar upp det månaderslånga helsäsongsformatet av klassiska fantasyligor i mindre, mer actionfyllda bitar där du kan välja dina exakta favoritspelare varje dag eller vecka. Det finns inget tungt engagemang inblandat, så du har inte fastnat med, säg, ett dåligt urval av spelare (i månader och månader i sträck) som inte levererar resultat eller vinner några pengar.

I dagliga fantasysporter är skador och dåliga utkast och byten inte ett problem som med den säsongslånga versionen.

Sportgalna fans och de som är sugna på fantasysport kan se fram emot nonstop nöje och underhållning samtidigt som de väljer den exakta startuppställningen eller det lag som de väljer. Det finns också fler möjligheter att vinna eftersom tävlingarna pågår konsekvent med dagliga och veckovisa satsningar.

Lönetaket som sätter en viss nivå av återhållsamhet på ditt urval finns fortfarande på plats, men det hindrar inte nödvändigtvis din kontroll. Kom ihåg att det inte alltid är de dyraste spelarna som är bäst – detta gäller särskilt i dagliga fantasysporter.

Här är stegen för att komma igång med fantasy betting:

1. Hitta en ansedd sportbok. Välj en pålitlig fantasy-sajt eller sportbok (mer om detta om en liten stund).

2. Registrera dig eller logga in. Skapa ett konto om du är ny, eller logga helt enkelt in.

3. Välj en Fantasy Sport. Navigera till det dagliga utbudet av fantasysporter och välj den du är mest säker på. Du bör ha en hel del kunskap om sporten, såväl som insikter om spelare, lag och gameplay.

4. Välj en speltyp. Välj din vadslagning eller speltyp (vi kommer att behandla detta i nästa avsnitt).

Välja en daglig Fantasy-speltyp och ligastorlek

Gratis rollspel

Det är här vi rekommenderar att du börjar din fantasibettingresa. Risken är obefintlig eftersom det är gratis att spela, så ingen insättning eller omsättning krävs och det låter dig vinna riktiga pengar för att öka ditt bankrulle. Du har också fortfarande möjlighet att välja din föredragna speltyp: Head-to-Head (H2H), Double Up (50/50) eller en garanterad prispott (GPP).

Head-to-Head och Double Up

Dessa speltyper ger dig cirka 50 % chans att antingen vinna en bestämd summa pengar eller att bokstavligen dubbla dina pengar. I H2H-spel spelar du mot en enda motståndare, medan 50/50-spel kräver att du slår halva planen. Fördelen med dessa typer är att du inte behöver bygga det bästa laget för att vinna – titta istället på att skapa ett mer väl avrundat lag med säkra alternativ.

Garanterad prispott

Dessa spel är något svårare, men uppsidan är att startavgifterna är låga och om ditt utvalda lag gör bra ifrån sig är priserna vanligtvis stora. I en GPP-turnering går du upp mot många andra spelarna, så din kunskap och grepp om spelare etc. måste vara exceptionellt bra.

Hur man väljer den bästa sajten för fantasyspel

Fantasy-sportvadslagning klassificeras inte som traditionellt hasardspel eftersom det ses mer som ett skicklighetsspel än ett med tur eller slump. Men även om kunskaper i din valda fantasysport definitivt är viktig, är resultatet aldrig entydigt eftersom du i princip satsar på ett riktigt spel som du inte har kontroll över. Såvida du inte spelar ett gratis fantasy-spel, innebär det att du placerar någon form av satsning på resultatet av ett spel att det alltid kommer att finnas en risknivå.

Innan vi går in i hur man väljer en fantasy-sajt måste vi betona vikten av att utöva ansvarsfullt spelande. Innan du spelar fantasy för riktiga pengar, sätt en realistisk budget och överskrid den aldrig.

Kriterier när du väljer en e-sportsajt eller sportbok

Den bästa bettingsajten på nätet kommer att variera från person till person, beroende på specifika spel eller turneringar och tävlingar de vill satsa på – för många är till och med vilken typ av satsningar som erbjuds en övervägande. Här är nyckelfunktionerna hos bra eSports-sajter:

En betrodd licens

Se till att din valda spelbok är licensierad av en ansedd spelmyndighet. En laglig licens innebär att webbplatsen kontinuerligt övervakas och den fungerar som en garanti för att bookmakern fungerar rättvist och säkert.

Betalningsmetoder

Navigera till betalningsalternativen och se till att du har valt metoder för insättning och uttag stöds.

Fri lek

Detta är särskilt viktigt för nya spelarna. Att spela gratis fantasysporter är lika spännande, men det är riskfritt och ett bra sätt att få ett ordentligt grepp om spelet innan du satsar på riktiga pengar.

Kampanjer och bonusar

Många eSports bettingsidor erbjuder nya kunder kampanjer och bonusar för att få igång sin bankrulle. En kontantbonus innebär att spelarna bara behöver oroa sig för att göra sin första insättning i ett senare skede.

Kundsupport

Om något går fel är det viktigt att ha ett callcenter, hjälplinje eller närvaro på sociala medier som tillhandahåller service till spelarna dygnet runt.

Användarupplevelse

Den sportsbook du väljer för fantasy sport ska ha ett fantastiskt användargränssnitt och den ska bara använda den bästa mjukvaran från ledande leverantörer i branschen.

Populära fantasysporter att satsa på

Fotboll

Amerikansk fotboll (och NFL i synnerhet) dominerar fantasin i USA. Den berömda virtuella ligan har en fanbas på över 35 miljoner människor, vilket motsvarar ungefär 78% av fantasyspelare i landet.

Fotboll

Fotboll är den ledande fantasysporten i Storbritannien med cirka 8 miljoner aktiva fantasyspelare. Fanbasen fortsätter att öka tack vare sportens världsomspännande popularitet. Premier League – den största fotbollsligan i världen – äger sitt officiella fantasyspel, Fantasy Premier League (FPL).

Cricket

I Indien, fantasy cricket rankas i topp med en häpnadsväckande följare på mer än 100 miljoner spelare. IPL och Twenty20 Cricket Championship är de primära virtuella fokuserna och experter tror att följande kommer att hoppa till cirka 400 miljoner under det närmaste decenniet eller så.

Basketboll

Basket är toppen av topplistan inom dagliga fantasysporter. Basketfanatiker kan inte få nog av action, så det är logiskt att dess eSport-närvaro också är enorm. USA har för närvarande de mest aktiva användarna och sammandrabbningar mellan de olika lagen i NBA är huvudfokus på fantasin.

Fantasy Betting Tips & Tricks för framgång

Satsa för riktiga pengar? Ge dig själv ett försprång på fantasysportarenan med dessa vinnande strategier:

Håll koll på spelare

Du bör ha ett riktigt bra grepp om varje spelares toppar och dalar, och det enda sättet du kan hålla dig på toppen av denna statistik är genom att följa livespel. Att förstå en spelares typiska prestanda hjälper dig att förutsäga deras förmåga i framtida spel.

Lär dig sporten

Detta går hand i hand med att känna till varje spelares prestation. För att briljera och få ut det mesta av fantasimöjligheterna måste du vara ett fan av sporten eller ha en god förståelse för spelet.

Ha en strategi

Att ha en bettingstrategi handlar om att ha förståelse för spelarnas prestationer och ett utmärkt grepp om sporten i stort. Att ha en dålig strategi utan tanke kan förstöra din fantasisäsong innan den ens börjar. Att dra ut de bästa spelarna betyder inte att de alla måste vara topprankade. Allt handlar om balans – och du bör alltid överväga att spara en del av din budget (lönetaket vi pratade om tidigare) för mellansäsongsaffärer, etc.

Börja med billigare ligor

Vi ropade de mest populära ligasporterna att satsa på i fantasy, men kom ihåg att de också är dyrare att spela. Om du är ny på fantasysportspel, börja med de billigare ligorna för att spara lite pengar (tills du är redo att öka dina insatser) och för att bli mer bekant med hur saker fungerar.

Ha alltid kul

Visst, lite konkurrenskraft är bra, men i slutändan är det tänkt att vara roligt att delta (och till och med titta på) i vilken sport som helst, verklig eller virtuell. Känn också till dina gränser och utöva ansvarsfullt spelande.

About the author
Viktor Johansson
Viktor Johansson
About

Viktor Johansson, en dynamisk 25-årig svensk, kombinerar skickligt sin fascination för onlinecasinon med sin expertis inom svensk lokalisering, och skapar underhållande casinoguider skräddarsydda för den svenska marknaden.

Send email
More posts by Viktor Johansson

Faq

Allt du behöver veta om casinon

Vad är fantasy betting?

Fantasy betting är ett skicklighetsspel online där spelaren skapar ett virtuellt team av spelare som samlar poäng baserat på viss statistik som är relevant för sporten.

Vilken fantasysport är lättast att satsa på?

Den enklaste fantasysporten att satsa på är den du känner bäst, eftersom du kommer att kunna fatta bättre beslut och din strategi för framgång kommer att motiveras av din förståelse för spelet.

Kan du spela fantasy sports betting gratis?

Ja, du kan spela fantasy sportsbetting gratis på många erkända och pålitliga eSports bettingsidor. Gratisspel minskar risken för att förlora pengar, och det ger dig också en möjlighet att bli mer bekant med spelet.

Är fantasy betting en form av hasardspel?

Fantasy-sportspel ses inte juridiskt som traditionellt hasardspel eftersom de anses vara skicklighetsspel. Men spelarna satsar på riktiga pengar, så detta är lite av en gråzon.