De mest populära esportturneringarna

Elektronisk sport, vanligtvis e-sport, har funnits sedan 1970-talet. Men dessa spel tog fart först på 1990-talet, innan de exploderade på 2000-talet. Esportsspel har utvecklats från ett tillfälligt tidsfördriv som spelas bland vänner till en professionell sport. I själva verket har esportturneringar funnits lika länge som videospel.

Det fina med att spela esportspel har alltid varit tävlingen, med de tidigaste turneringarna som små lokala tävlingar som använde ett head-to-head spelformat. Vad är en e-sportturnering? Det ser spelare tävla i ett specifikt spel under en viss tid. Varje given turnering ser individuella spelare eller lag tävla enligt ett väldefinierat format.

Mest populära esportligorna och turneringarnaAndra stora e-sportevenemangBästa spelare och lagHur och var man satsar på en e-sportsturnering

Listan över esportligor eller turneringar är lång, med The International som en av de mest prestigefyllda. The International är en global e-sportturnering för Dota 2 utvecklad och värd av Valve. Sedan jungfruturneringen 2011 har The International hållits varje år, förutom 2020 års upplaga, som ställdes in på grund av Coronavirus-pandemin.

Visa mer

2021 höll PGL Major Stockholm aka PGL sitt sextonde Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) Championship i Stockholm, Sverige. Från 26 oktober till 7 november 2021 kvalificerade tjugofyra lag att tävla på Avicii Arena via regional ranking. Med en prispott på $2 000 000 är evenemanget det första Major och ett av de första esportmästerskapen sedan pandemin började.

Visa mer

Esport-ligor av turneringar har blivit så populära nuförtiden. Det är därför listan över esportturneringar idag är lång. Men högst upp är dessa eSport-mästerskap är League of Legends World Championship. Värd av Riot Games är League of Legends World Championship, helt enkelt känt som Worlds, en årlig professionell turnering som samlar de bästa League of Legends (LoL)-lagen för att tävla om titeln i slutet av varje säsong.

Visa mer

Som en av de första professionella esportligorna representerar Overwatch League (även känd som OWL) lag från hela världen. Blizzard Entertainment lanserade ligan 2018 med 12 lag. Efter att ha expanderat till 20 lag ett år senare, började ligan en stadig uppgång, underblåst av populariteten hos Overwatch, ett e-sportspel med 50 miljoner spelare 2018.

Visa mer

DreamHack är ett underhållningsföretag baserat i Sverige. Företaget är specialiserat på konkurrenskraftiga spelevenemang och ägs av Modern Times Group (MTG), ett digitalt underhållningsföretag med huvudkontor i Stockholm. Enligt Guinness Book of Records och Twin Galaxies är det den största LAN-festen och datorfestivalen i världen. Den (den här turneringen) har den snabbaste internetanslutningen i världen och har också den mest genererade trafiken.

Visa mer

Det finns få esport-turneringar online som är större än PUBG Global Championship. Det välkomnar de högst rankade spelarna i det gratis-att-spela Battle Royale-spelet. Den här titeln har nått enorm framgång på mobilen. Turneringen spelas dock endast på PC. Detta beror främst på att PUBG Mobile Club Open (PMCO) redan erbjuder en plattform för mobila spelare. PUBG Corporation anordnar PGC årligen.

Visa mer

Ubisofts Six Invitational gör sig ett namn i globala e-sportturneringar. De årliga Rainbow Six Siege professionella esports onlineturneringarna drar några av de bästa speltalangerna i världen. Baserad i Montreal, där Ubisoft arbetar med att utveckla spelet, är turneringen värd för lag som tävlar i ett världscupliknande mästerskap.

Visa mer

Apex Legends Global Series

Viktor Johansson
WriterViktor JohanssonWriter

Mest populära esportligorna och turneringarna

Det finns olika typer av spelturneringar. Reglerna och formaten varierar avsevärt, men respektive DNA förblir i stort sett identiska över hela linjen. Varje typ av turnering är tänkt att locka en specifik publik och ge en unik upplevelse till spelarna, fansen och till och med spelarna.

Oavsett om det är en lokal armatur-esportliga eller en professionell turnering, kan e-sportevenemang pågå i några timmar eller flera dagar, beroende på spelets karaktär. Turneringar använder vanligtvis ett enkelt system som ser att spelare eller lag avancerar efter varje seger tills vinnaren är fastställd.

Vilka är de mest populära esportturneringarna? De som satsar på spelturneringar blir ofta förvånade över hur videospelstävlingar har blivit de senaste åren, särskilt de som inte har varit uppmärksamma på länge.

Framgången som t.exsportspel har till stor del inspirerats av stora mästerskap och de enorma vinster som är förknippade med dem. Som sagt, här är några av de mest populära e-sportevenemangen när det gäller tittare och prispotten.

The International – Dota 2

Internationalen är utan tvekan en av de största e-spelturneringarna vad gäller både prispotten och tittarsiffror. Den internationella har alla egenskaper som ett av de största esportmästerskapen.

Värd av Valve, ägarna och tillverkarna av Dota 2 spel, denna 18-lagsturnering har behållit sin popularitet på högsta nivå från 2013. Internationalen är en turnering med endast inbjudan, där spelare måste kämpa i regionala turneringar eller Dota Pro Circuit för att ha en chans att få ett samtal -upp.

Enligt statistica.com betalade det här mästerskapet vansinniga $34 miljoner i prispengar under säsongen 2018/2019, där det vinnande laget tog hem över $18 miljoner. Tyvärr förverkligades inte säsongen 2020 efter covid-19-pandemin. Prispotten 2021 uppgår till $40 miljoner plus.

CS: GO Major Championship

De Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO) Championship är utan tvekan den mest populära och största CS: GO-turneringen. Detta evenemang omfattar 24 lag som slåss om högsta priset. Team Astralis är de aktuella händelserna i detta spelevenemang, efter att ha vunnit de tre senaste mästerskapen. Turneringen hade en prispott på $1 miljon under de föregående fem åren. Men under 2021 års mästerskap fördubblades prispotten till $2 000 000.

League of Legends världsmästerskap

League of Legends (LoL) World Championship lanserades 2011 och är utan tvekan ett av de stora e-sportevenemangen under solen. Liksom International, drivs det av Riot Games som vann spelet. Denna turnering är utan tvekan den största och mest populära League of Legends turnering globalt.

Denna turnering är särskilt känd för sina intensiva och dramatiska matcher, där konkurrensen blir känslosam för både spelare och fans. LoL världsmästerskap innehåller några av de bästa LoL-spelarna, utvalda från regionala tävlingar. De nyligen avslutade mästerskapen 2021 som hölls på Island såg vinnaren ta hem 2 225 000. Årets prispott har samma värde som förra årets evenemang, men fördelningen är ännu inte tillkännagiven.

Overwatch World Cup (OWWC)

OWWC är en årlig e-sportturnering som anordnas av Blizzard Entertainment, Övervaknings utvecklare. Det här evenemanget startar med stil, med Blizzard som väljer de starkaste 24 lagen över hela världen baserat på deras genomsnittliga skicklighetsbetyg. Alla länder delas sedan in i grupper där tävlingen börjar.

Det här spelet har en enorm tilltalande. Här är kickern, fansen ges en sällsynt chans att välja tränare för sitt respektive lag. Fansens engagemang i valet av lineup är utan tvekan ett bra sätt att få in fanbasen i evenemanget.

Tidigare har den här ligan lockat mer än 300 000 tittare. När det kommer till prispotten vann USA-laget 2019 års evenemang och tog hem $90 000. VM 2022 är satt till november 2022, men prispotten är ännu officiellt tillkännagiven.

Andra stora e-sportevenemang

FIFAe World Cup

FIFA är ett enormt populärt videospel och bland de mest sålda spelen genom tiderna. Den nyligen avslutade FIFA 21 utmaning är EA:s mest sedda evenemang efter att ha samlat ihop en total visningstid på en miljon timmar. Hela EA Sports serier är klimaxen till huvudevenemanget, FIFAe World Championship, där 32 av de bästa spelarna från hela världen slåss om prispotten på $500 000.

Call of Duty (CoD) League

De CoD-ligan är utan tvekan toppen av Call of Dugamingrts spel. Även om det har funnits flera CoD-turneringar, är CoD-ligan relativt ny, grundad 2020. Det här videospelseventet äger rum under flera månader, med sWorlds världens bästa e-sportspelare. CoD-serien 2021 erbjöd en enorm prispott på 5 miljoner dollar, där slutspelsmästaren fick 1,2 miljoner dollar.

PUBG Global Championship

De PUBG Global Championship är den största händelsen i PUBG eSports kalender. Denna internationella turnering bjuder in världens bästa PUBG-lag. Serien 2021 hölls i Sydkorea och vanns av den kinesiska listan NewHappy och vann 1,3 miljoner dollar. Noterbart var den totala prissumman för tävlingen drygt 2 miljoner dollar.

Electronics Sports League

De Electronic Sports League (ESL) är ett konglomerat av olika esportlag som ägs och drivs under samma namn. Turneringen spelas i fyra huvuddivisioner, inklusive:

 • ESL Spela
 • ESL National Championship: Kvalificeringsturnering begränsad av geografiska platser
 • ESL Pro Tour: Ett kretsevent med tre titlar (CS: GO, Warcraft III och StraCraft II)
 • ESL One

Av alla ESL:s turneringar har ESL One Series den största prissumman, med över $12,5 miljoner fördelade på 60+ esportsmästerskap.

Bästa spelare och lag

Vilka är de bästa e-sportlagen och spelarna i världen? Vilka är de bästa lagen? Att svara på någon av dessa frågor kan ha varit en långsökt dröm för ett decennium sedan. Under de senaste åren har några spelare och lag lyckats stå bland publiken.

Spelare

Under åren har många spelare samlat in miljoner genom att vinna några av de största e-sportturneringarna och evenemangen. Intressant nog har vissa förblivit konsekventa under åren. Här är några av de bästa videospelarna runt om i världen.

 • Förfalskare: Riktigt namn, Lee, Sang Hyeok, är den överlägset mest dekorerade eSports-spelaren eftersom en av två personer som har vunnit LoL World Championships. Han har också vunnit några professionella titlar, inklusive All-Star Paris 2014, Mid-Season Invitations 2016 och 2017 och IEM World Championship 2015.
 • Skaffa sig_Höger – Det riktiga namnet, Christopher Alesund, anses vara den bästa CS: GO-spelaren som pryder spelet, efter att ha fått många toppplaceringar i internationella spelturneringar.

Andra framstående spelare inkluderar: Blixt (Lee, Young Ho) och f0vila (Patrik Lindberg)

Lag

Vissa lag har varit enastående genom åren när det kommer till lagsport. Här är några av de mest dekorerade eSport-lagen i världen.

 • Virtus.pro
 • Fnatic
 • Onda genier
 • OG
 • Team Liquid
 • Astralis

Hur och var man satsar på en e-sportsturnering

Hur kan jag satsa på e-sport?

Den här frågan dyker upp ofta. Så mycket som det finns vissa skillnader mellan e-sport och traditionell sport, så finns det inte många skillnader i vadslagning. Precis som inom sportspel är kunskap om turneringen nyckeln för att fatta välgrundade beslut.

Alla som spelar bör börja med att förstå spelet innan de börjar utforska genren eller turneringen. Spelare måste börja med att bekanta sig med spelarna, lagen och spelets karaktär. Betting ska inte vara svårt. Utgångspunkten för eSports betting är enkel: välj ett lag eller spelare som har de bästa chanserna att vinna matchen eller evenemanget och bestäm vilka odds som ger bäst värde.

Var kan man satsa på e-sport?

Med många bookmakers som täcker videospelsevenemang idag, letar eSports fans ständigt efter de bästa esports bettingsidorna på nätet. Varje bookie måste vara unik i någon mening.

Innan de faller för lockande incitament och gratispengarerbjudanden bör spelare också gräva djupare genom att titta på olika faktorer som licensstatus, rykte, betalningsmetoder, täckning av e-spelturneringar och utbud av vadslagningsmarknader. I grund och botten borde de bästa eSport-bettingsidorna online vara de som heltäckande möter spelarnas behov.

About the author
Viktor Johansson
Viktor Johansson
About

Viktor Johansson, en dynamisk 25-årig svensk, kombinerar skickligt sin fascination för onlinecasinon med sin expertis inom svensk lokalisering, och skapar underhållande casinoguider skräddarsydda för den svenska marknaden.

Send email
More posts by Viktor Johansson