Allt att veta om: Esports Game Genres

Spelare kan satsa på flera eSport-genrer, och varje genre har sina unika egenskaper. I den här artikeln kommer vi att diskutera vad de olika esportgenrerna är och hur de skiljer sig från varandra. Spelare måste få denna förståelse för att veta var de ska placera sina pengar. Naturligtvis vill du satsa på eSports-spel som du förstår hur de fungerar. Följande är en lista över de mest populära spelgenrerna inom e-sport.

First-Person Shooter (FPS)-spelStrategispelHerre på täppanMOBAFighting e-sportspelRacing- och sportsimulatorerVilken typ av e-sportsspel är bäst att satsa på?
Viktor Johansson
WriterViktor JohanssonWriter

First-Person Shooter (FPS)-spel

FPS-spel är en av de mest populära eSport-genrerna och består av eSports-spel som använder förstapersonsperspektivet för att ge en uppslukande upplevelse till spelarna. Blizzard Entertainments Overwatch är ett sådant spel som använder ett förstapersonsperspektiv i sitt spelande och ger konkurrenskraftigt spel och underhållning för publiken. Overwatch är ett av de mest spelade spelen och ett av de mest streamade spelen på Twitch från och med 2022. Andra FPS eSports-titlar inkluderar Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), Call of Duty: Warzone, Slagfält, och Rainbow Six Siege, bland andra.

FPS-spel är populära bland spelarna eftersom de erbjuder enastående spelarengagemang och retention. Det stora antalet spelare som är närvarande i FPS-spel ökar också utbudet av esportspel. Den ökande populariteten för FPS-spel gör dem till en högklassig kategori på många e-sportbettingsidor. Du kommer att bli hårt pressad för att hitta en eSports bettingsida utan FPS-spel. Dessutom, eftersom FPS-spel spelas på arenor vid stora evenemang och sänds live, lockar de stor publik.

Strategispel

Strategispel är esportspel som involverar strategi och taktik. Spelaren måste kombinera strategi med korrekt utförande av taktik för att vinna. Ett av de mest kända strategispelen är Civilization, men det är inget esportspel idag. Spelaren behöver utveckla sin civilisation och bygga upp infrastruktur, som kan användas under hela svängen eller en viss varaktighet.

Strategispelens popularitet har ökat med tiden eftersom det kräver kritiskt tänkande och ett aktivt sinne för att tänka framåt och identifiera viktiga drag i varje tur för en större fördel gentemot motståndaren. Dessa två faktorer gör strategispel roliga att titta på och perfekta för vadslagning.

Esport strategispel

Förutom Civilization inkluderar andra strategibaserade esporttitlar Star Craft, Warcraft, Hearthstone (det är ett kortspel) och Age of Empires. I Starcraft, till exempel, kan kartan vara enorm, och spelarna måste tänka på en strategi innan de skickar sin armé över kartan för att blockera fiendens enheter.

Många unika strategier kan användas, som att attackera, bygga en bas, etc. Spelarna eller lagen måste använda sina multitasking-färdigheter här, eftersom strategispel kräver mycket uppmärksamhet. De måste komma ihåg data om sina resurser, enheter, var deras fiender finns och måste planera framåt samtidigt som de måste kontrollera sin civilisation eller sina enheter.

Herre på täppan

Battle Royale-spel är en unik genre som täcker snabba, actioninriktade spel där spelarna måste slåss till döden. Detta är i princip vad battle royale-spel är; de är korta och spelare måste döda så många av sina motståndare som de kan under tidsramen. Vanligtvis blir kartutrymmet kortare och kortare med tiden, medan spelaren eller laget (max 4 spelare) måste överleva och döda sina motståndare under vägen. Antalet personer som spelar dessa spel har ökat snabbt, vilket gör Battle Royale till en populär esportgenre.

Populariteten för Battle Royale-spel beror på det faktum att de ger en enkel ingångspunkt videospel. De har också högt spelarengagemang eftersom målet är att döda andra genom att använda alla tillgängliga möjligheter och med relativt låg risk att bli dödade av andra spelare eller NPC:er. Tack vare deras spännande gameplay tenderar folk att titta på dessa spel för underhållning.

Battle Royale-spel inkluderar PlayerUnknown's Battlegrounds, Fortnite, Apex Legends, Krigszon, och Paladins. Tänk på att vissa Battle Royale-spel kan kräva en avancerad PC för att spela, medan andra kanske inte. Så om du har en låg budget, kanske du vill handla försiktigt när du väljer ditt spel.

MOBA

MOBA, i sin helhet Multiplayer Online Battle Arena (MOBA). Det är ett strategispel för flera spelare. En spelare tar rollen som en karaktär och andra spelare tar på sig rollerna som fiender. MOBA-spelare kallas "hjältar", "mästare" eller "agenter" (dvs karaktären som kontrollerar MOBA-spelet), som har sina egna specifika färdigheter och förmågor. De försöker förstöra fiendernas bas genom att skaffa tillräckligt med resurser och erfarenhet och besegra sina motståndare för att vinna spelet. Varje lag har 5 spelare som vanligtvis har sina egna roller: mid-laner, jungler, bot laneres (adc och support) och en top-laner. Alla måste arbeta tillsammans, kommunicera och veta när de ska hamna i slagsmål. Målet är att förstöra huvudmålet, "Nexus", men lagen måste förstöra torn längs vägen för att komma till slutskedet.

Populariteten för MOBA-spel har ökat med tiden eftersom de ger en enkel ingång till strategispel i realtid. Tack vare deras enkla regler och snabba spelande har de också högt spelarengagemang. Det finns många MOBA eSports-spel online, men de mest populära inkluderar Dota 2, Stormens hjältar, och League of Legends.

Dota 2 är världens största digitala turnering som involverar mänskliga spelare, med mer än 100 miljoner registrerade spelare globalt. Finalerna i detta evenemang ger en prispott värd tiotals miljoner dollar, och den har dubbats som The International.

Heroes of the Storm är också mycket populär bland spelare runt om i världen. Det är ett datorspel utvecklat av Blizzard Entertainment och släpptes 2015 efter en enorm framgång med betatestning. Den innehåller karaktärer från olika Blizzard-serier som Warcraft, Overwatch, Diablo och StarCraft: Brood War.

League of Legends är ett MOBA-spel som har blivit extremt populärt inom e-sport. Det uppstod 2009 och har sedan dess blivit ett av de mest spelade spelen. Från och med 2022 spelar minst 100 miljoner människor LoL varje månad.

Fighting e-sportspel

Fighting eSports-genren är förmodligen den äldsta eSport-genren på marknaden. Redan på 1990-talet spelades kamp mot e-sport redan med spelare som dukade ut på en PC, Xbox eller Playstation-konsol. Två exempel på populära fightingspel inkluderar Capcoms Street Fighter-serien, den Mortal Combat-serien och SNK:s serie Fatal Fury. Spelen liknar traditionella sporter; många tippare kan relatera dessa spel till andra sporter. Andra spel i denna genre inkluderar Tekken, Soul Caliber och King of Fighters.

Det finns fyra typer av eSport-kampspel. De inkluderar 2D-fighters, 3-D-fighters, 5-D-fighters och Platform-brawlers. 2D-kampspel är så enkla; de är 2-D sprites som rullar uppåt på skärmen. Varje 2-D fighterspel har sina unika rörelser, men spelare kan använda samma teknik för att besegra sin motståndare.

3D-kampspel ser nästan ut som traditionell fotboll när du spelar; det finns inga hinder eller begränsningar för hur långt en idrottare kan hoppa över ett fält eller hur mycket vikt de kan lyfta. 5-D fighters är närmast traditionella sporter. De spelas på en 2D-spelplan, men virtuella idrottare får en komplett 3D-kropp. Den kämpande spelaren kan flytta sin karaktär uppåt, nedåt, framåt och bakåt från där de behöver vara.

Racing- och sportsimulatorer

I genren racing och sportsimulatorer måste spelarna vara som bäst i olika fordon eller sportlag. Spelare tävlar mot varandra i en svår miljö. Populära racing- och sportspel inkluderar FIFA, NBA2K, Project Gotham Racing, Gran Turismo, Forza Motorsport och Tiger Woods PGA Tour-serien. Kamperna är inte lika tävlingsinriktade bland förare i dessa spel som i fightingspel, men tävlingsstilen liknar traditionella sporter på något sätt.

Simulatorer har realistisk grafik som liknar verkliga lopp och arenor. Spelare kan välja från ett urval av racerbilar att köra eller tävla i olika sportevenemang med hjälp av en virtuell fotbollsplan.

Det finns två typer av simuleringsspel för eSports: SimSport och TrackMania. SimSport involverar professionella racingserier som FIA World Touring Car Series. SimSport har också en serie verkliga sporter som F1, Nascar, MotoGP och mer.

I TrackMania-racing kan spelare välja från en rad fordon att köra på olika banor runt om i den virtuella världen. Spelare kan turas om att köra medan de försöker slå motståndarens tid på en bana eller tävla i flera lopp samtidigt på olika banor som inkluderar hinder som hopp och tunnlar.

Vilken typ av e-sportsspel är bäst att satsa på?

Det finns många eSports-spel att satsa på. Och även om det bästa esportspelet att satsa på kan bero på spelaren, så finns det eSportsspel som många tippare älskar. För att välja de bästa eSport-spelen för vadslagning, bör spelarna överväga sådana faktorer som spelets övergripande popularitet, lägsta och högsta insats, nivån av skicklighet som krävs för att vinna och dess struktur.

Som sagt, några av de bästa eSports-spelen att satsa på inkluderar:

Övervakning

Detta spel har beskrivits som "en blandning mellan Pong och "Call of Duty." Målet är att förstöra motståndarnas bas samtidigt som du försvarar din egen. Med sina enkla regler, enkla spelande och snabba action, Övervakning håller snabbt på att bli ett av de mest populära eSport-spelen som finns.

Dota 2

Detta är en onlinekamparena (eller MOBA) som spelas mellan två lag med fem spelare på varje sida (till skillnad från tre i League of Legends). Spelare kan välja att satsa på de bästa Dota 2-lagen eller de bästa Dota 2-spelarna, bland andra vadslagningsmarknader.

Counter-Strike: Global Offensive

Detta är ett förstapersonsskjutspel som spelas i grupper av terrorister och kontraterrorister. Spelet är perfekt för vadslagning på grund av dess enorma gemenskap, lättförståeliga natur och de olika valmöjligheterna som finns tillgängliga.

About the author
Viktor Johansson
Viktor Johansson
Handla om

Viktor Johansson, en dynamisk 25-årig svensk, kombinerar skickligt sin fascination för onlinecasinon med sin expertis inom svensk lokalisering, och skapar underhållande casinoguider skräddarsydda för den svenska marknaden.

Send email
More posts by Viktor Johansson