Länder

Eftersom stora marknader omfamnar sportspel över hela världen, är e-sportspel fortfarande olagligt på många områden. Både e-sport och sportvadslagning liknar vadhållningsprocessen och oddsen. Den största skillnaden mellan de två är dock minderårigas deltagande i e-sport. Att satsa på e-sport har traditionellt sett varit olagligt i de flesta områden, delvis på grund av att unga spelare strömmar till e-sportsspel i massor.

Styrande organ tvekar att tillåta hasardspel inom alla sporter där minderåriga deltar. Förbud mot e-sportspel har gett upphov till illegala marknader, som ofta innehåller matchfixning och illegalt spel för minderåriga. Videospel fortsätter att locka unga spelare, vilket leder till att många kommuner och delstatsregeringar drar gränsen mot legalisering av vadslagning på e-sportresultat.

Lagligt vadslagning på e-sportInternationellt e-sportspelVilka är nationerna inom eSport?Vanliga frågor
Polen
pl flag

Polen

Esports har ett stort anhängare i Polen. Som väntat går eSports bettingsajter i Polen snabbt i mainstream. Ett ständigt ökande antal tippare från detta centraleuropeiska land och eSport-fans satsar på konkurrenskraftiga videospelsturneringar. Följaktligen har vadhållningsoperatörer bråttom att ta en "bit av kakan."

Visa mer
Danmark

E-sportsrörelsen har dragit till sig en enorm efterföljare de senaste åren och matchar traditionella sportevenemang i vissa mått. Intressant nog har Danmark varit i framkant av denna rörelse. Till att börja med går Danmark till historien som det första landet att anta en nationell strategi för att utveckla e-sportspel i landet.

Visa mer
Estland

Spelare gillar vanligtvis flera sporter och är ivriga att satsa på e-sport i Estland under olika evenemang. Mångfalden av sportevenemang som estniska sportbettingwebbplatser erbjuder är avgörande för spelare som letar efter en e-sport bookie. Önskan att hitta högre odds för en vinnande satsning fortsätter också att växa. Spelare väljer bland olika vadslagningsmöjligheter på dessa spel hos de bästa e-sportbokbolagen i Estland.

Visa mer
Finland

Vadslagning och hasardspel i allmänhet har varit populärt i Finland i decennier. Även när det fanns strängare spelförbud reste finländarna till Sverige för att njuta av vadslagning. Sedan dess legaliserades vadslagning och fler möjligheter för sportvadslagning har utvecklats.

Visa mer
Storbritannien

E-sportentusiaster använder kvickhet och snålhet för att spela på vinnarna i brittiska e-sportspel med hög insats. Att satsa på e-sport i Storbritannien (UK) är inte bara lagligt; det är mycket populärt bland sportfantaster. Faktum är att några av spelindustrins största varumärken hoppar på tåget när e-sportbetting i Storbritannien ökar i räckvidd och popularitet.

Visa mer
Litauen

Varje toppbettingsajt måste uppfylla många krav. Dessa krav kan vara enkla saker som tillgängligheten av gratisspel. Andra kan vara alternativet att göra low-end insättningar. De enkla funktionerna spelar en viktig roll i de grundläggande delarna som ett gediget sportutbud och pålitlighet hos eSports bookmakers.

Visa mer
Norge

Den norska ekonomin är en av de starkaste globalt, och merparten av befolkningen har det bra när det gäller disponibel inkomst. Landet rankas högt för levnadsstandard, utbildning och förväntad livslängd. Invånarna har visat ett stort intresse för hasardspel, från fotbollsbetting och poker till eSports betting online. Ändå har stränga lagar och regler införts för att begränsa spelverksamheten eftersom staten inte stödjer detta intresse för sportvadslagning, kortspel och liknande sysselsättningar.

Visa mer
Lettland

Lettlands spelmyndighet reglerar vadslagning på e-sport online och landbaserad vadslagning i landet. Det finns flera online bookies och casinon som spelare kan välja mellan. På grund av den enorma konkurrensen har lettiska spelarna tillgång till några av de bästa spelalternativen. De har också tillgång till några av de mest banbrytande sportsbookområdena.

Visa mer
Jun-ho Kim
ExpertJun-ho KimExpert
LocaliserViktor JohanssonLocaliser
Lagligt vadslagning på e-sport

Lagligt vadslagning på e-sport

Spelare kan lagligt satsa på esportspel på godkända bookmakers i den specifika regionen personen placerar insatser. Liksom sport har esports turneringar och matcher på hög nivå under hela året. En frenesi av popularitet underblåser en expansiv tillväxt på e-sportmarknaden, som förväntas överträffa filmmarknaden i intäkter under det kommande decenniet.

Av denna anledning satsar fler spelarna på e-sport än någonsin. På grund av minderårigas deltagande i e-sport, undersöker statliga och nationella regeringar sätt att förhindra minderåriga hasardspel relaterat till spel.

I USA finns det några stater som tillåter e-sportspel, som Nevada och New Jersey. Men andra delstater, som Indiana, har antagit lagar som specifikt förbjuder e-sportspel, även som sportspel är tillåtet. Vissa e-sportspelare vänder sig till offshore-spel med online-sportbok.

Det är viktigt för spelare att undersöka och förstå lagar om vadslagning på e-sport för att undvika att gå i konflikt med lokala regler.

Nationella och internationella lagar tenderar att specifikt inrikta sig på vadslagning på e-sport, så lagar som begränsar enskilda spelare är inte lika tydliga. Lagligheten av vadslagning på e-sport beror på de lokala reglerna, som är på plats för att styra individuella vadslagning på e-sport och skydda miljontals minderåriga som deltar i spel över hela världen.

Lagligt vadslagning på e-sport
Internationellt e-sportspel

Internationellt e-sportspel

Men i New Jersey antog staten ett lagförslag som begränsar esportspel till internationella turneringar där spelarna oftast är äldre än 18 år.

När e-sport fortsätter att växa är lagarna som styr vadslagning på spelare, matcher och mästerskapstävlingar komplexa. Lokala och nationella bestämmelser styr en spelares möjlighet att få tillgång till lagliga vadslagningsmöjligheter på land och online.

Synergin mellan hasardspel och e-sport skapar dock efterfrågan och bookmakers riktar in sig på e-sportspelare i hopp om att öka intäkterna över hela världen. Faktum är att vissa sportsbooks sponsrar esportlag att locka yngre publik, vilket är just det scenario lagstiftare försöker undvika.

Internationellt e-sportspel
Vilka är nationerna inom eSport?

Vilka är nationerna inom eSport?

2019 var Kina, Spanien, Kanada, Nya Zeeland, Japan och Sydkorea värdar för internationella spelturneringar. New Jersey godkände videospelssatsningar lagom till 2019 Worlds Cup League of Legends sista matchen, som omfattade mer än 4 miljoner tittare. Internationellt utvärderar lokala styrande organ hur man ska närma sig marknaden för e-sportspel.

Vissa lagstiftare är bestämt emot att ge ungdomar tillgång till vadslagningsmöjligheter genom e-sport. Andra går på en fin linje i hopp om att locka till sig skatteintäkter från vuxna spelare och införa vissa restriktioner för att stävja ungdomars deltagande i vadslagning på e-sport.

Worlds Cup-åskådare var bland annat en internationell publik. Det stora antalet tittare som är intresserade av e-sport ger upphov till e-sportspel. Faktum är att bookmakers riktar sig till esportspelbranschens målgrupp. Marknadsvärdet för esports betting förväntas överstiga 13 miljarder USD år 2025.

De flesta regeringar utmanar moralen att rikta in sig på e-sportdeltagare, som historiskt sett är yngre i ålder, för spel. Men liksom sportmarknaden, letar spelinrättningar aggressivt efter sätt att marknadsföra och locka nya spelarna. Från onlineannonsering till sponsringstävlingar fortsätter esportföretag att locka spelare och utöka kundbasen.

Vilka är nationerna inom eSport?
Vanliga frågor

Vanliga frågor

När e-sports popularitet fortsätter att växa, letar globala publiker efter sätt att delta via spel eller hasardspel. Här är några svar på vanliga frågor.

Är spelande på e-sportsmatcher lagligt?

Fram till nyligen har videospelssatsningar varit olagliga på de flesta större marknader. Esportspel är relativt nytt. Regeringar börjar nu reglera vadslagning på e-sport för att skydda ungdomsspelare som deltar i att spela videospel vid e-sportsmatcher och -turneringar.

Vissa lokala, statliga och nationella styrande organ över hela världen tillåter dock e-sportspel i vissa former. Lagar varierar beroende på spelarens plats.

Vilka är eSports åldersbegränsningar för hasardspel?

Historiskt sett är det olagligt att satsa på turneringar som består av spelare under 18 år. Även vadslagning är generellt sett begränsad till spelare som är äldre än 18 eller 21, beroende på reglerna på spelarens plats. Men lagar utvecklas.

Vissa områden tillåter en viss överseende med vadslagning på matcher med yngre deltagare. Naturligtvis finns det en aktiv illegal spelmarknad som inte begränsar vadslagning efter ålder. För att hålla sig inom lagliga gränser måste en spelare undersöka lagarna som styr e-sportspel på hans eller hennes hemort.

Var kan en spelare lagligt spela på e-sport?

Lokala lagar utvecklas snabbt. Det är bäst att kontrollera med ett områdes spelkommission för att avgöra vilka landbaserade eller onlineplattformar som fungerar lagligt.

Vissa kommuner förbjuder e-sportspel. Däremot finns det online sportsbooks som erbjuder spel över hela världen. Men dessa digitala esportspelmöjligheter kanske inte är lagliga för invånare i områden som förbjuder esportspel.

Vanliga frågor